Iš Lietuvos kilusio JAV garsenybių kineziterapeuto pratimai su lazda

Samuelis Tacas, išeivis iš Lietuvos, svetur gyvenantis jau keletą dešimtmečių, bet vis dar puikiai kalbantis lietuviškai, šiuo metu geriau žinomas Niujorke nei Lietuvoje. Manhetene savo studiją turintis kineziterapeutas – paskutinė daugelio garsenybių viltis.

Jo pacientų galerijoje – kompozitorius A. L. Webberis, pasaulinio lygio violončelininkas Y. Menuhinas, M. Rostropovičius, beisbolo žvaigždė M. Wilsonas, baleto šokėjos N. Ananiašvili, A. Danilova, dainininkas L. Reedas, aktorė K. Turner ir pan. DELFI pašnekovas 1973 m. emigravo į Izraelį, o 1984 m. persikėlė į JAV, kur, Vakarų medicinos patirtį sujungęs su Rytų technikomis, sukūrė unikalią kūno derinimo programą.

Pernai lietuvių kalba pasirodė jo knyga „Kūno derinimas: malonus gyvenimas be vaistų“. Joje ne tik užfiksuoti pokalbiai su knygų autore Inga Liutkevičiene sveikatos tema, įžvalgos bei pamąstymai, bet pateikta labai naudingų, kiekvienam įveikiamų pratimų kompleksų. Pats 68 metų kineziterapeutas teigia, kad šiandien galintis jaustis visiškai nepriklausomas – pats sau šeimininkas. Pacientai jo ieškosi patys ir ne visus jis apsiimantis gydyti: tik tuos, kurie pasiruošę dirti kartu su juo. Pas jį besilankančiomis žvaigždėmis jis taip pat nesižavi.

Iki šiol į Lietuvą jis atvykdavo tik ilsėtis ir atsigauti, tačiau ateityje planuoja priimti vienos iš penkių kineziterapijos mokyklų, kviečiančių jį dalintis savo patirtimi ir mokytis Lietuvos specialistus, pasiūlymą.